Despre arsurile solare se ştie că afectează, cel mai adesea, persoanele cu tenul deschis, a căror piele produce cantităţi mici din pigmentul protector melamină. Cu toate acestea, oricine se expune în mod excesiv la razele ultraviolete, se poate alege cu arsură solară. Sursa: Hepta
UVA şi UVB sunt razele ultraviolete care acţionează negativ asupra tegumentului. UVA provoacă ridarea prematură şi cresc riscul de cancer de piele. La fel, UVB măresc riscul de producere a cancerului şi, în plus, pot genera arsuri la nivelul stratului superior al pielii. În acest caz, inflamarea şi sensibilitatea cresc şi pot dura până la o săptămână.
Cum prevenim arsurile solare
Prima regulă şi cea mai importantă este limitarea expunerii la soare, pentru început la 15 minute pe zi şi mărind treptat timpul.
Foarte important pentru a evita arsurile este ca, înainte de expunerea la soare şi în funcţie de tipul de piele, să se folosească creme cu factor de protecţie UVB şi UVA de minim 15. Crema se aplică din două în două ore şi după ieşirea din apă. O altă măsură de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi, implicit a arsurilor solare, este folosirea hainelor din ţesături dese şi delicate (bumbac, mătase ori in) de culoare deschisă.
În plus, indiferent de cât de imuni vă simţiţi, evitaţi expunerea la soare între orele "de vârf" 10 şi 15, iar, dacă trebuie să ieşiţi din casă în acest interval orar, purtaţi o pălărie cu boruri largi şi beţi multă apă pentru a vă hidrata.
Ce facem dacă am stat prea mult la soare
În cazul în care aţi suferit o arsură solară, prima măsură este aceea de a tampona zona afectată cu o bucată de pânză înmuiată în apă rece, sau să vă ungeţi cu gel de aloe ori loţiune de calamină. Dacă arsura nu este una severă, puteţi pudra pielea cu mălai.
Pentru a scăpa de ef