Liderii palestinieni nu acceptă condiţiile puse de premierul israelian.Benjamin Netanyahu a vorbit în premieră de înfiinţarea statului Palestina. Niciun lider palestinian nu se vede însă cetăţean într-o astfel de ţară. „Să nu ne lăsăm prostiţi de un discurs“, a spus negociatorul-şef al palestinienilor, Saeb Erekat, după ce Netanyahu a vorbit despre îndreptăţirea palestinienilor de a avea un stat propriu. „Declaraţiile lui Netanyahu nu corespund poziţiilor americane, palestiniene şi arabe“, a spus şi purtătorul de cuvânt al Autorităţii Palestiniene.
Reacţiile vin după ce Benjamin Netanyahu a ţinut un discurs considerat „istoric“, în care a arătat că guvernul israelian ar putea recunoaşte un stat palestinian dacă palestinienii, la rândul lor, recunosc Israelul ca stat legitim al evreilor, dacă viitoarea Palestină este complet demilitarizată şi dacă traficul de armament spre Gaza şi Cisiordania este oprit.
Miza disputei
Recent, preşedintele american, Barack Obama, a cerut Israelului să ia în calcul aşa-numita soluţie „a celor două state“. Casa Albă a pretins în plus ca israelienii să oprească colonizarea în Cisiordania, lucru care însă nu se mai regăseşte în discursul lui Netanyahu. Dimpotrivă, acesta a spus despre colonişti că nu sunt „inamicii păcii“.
Alte subiecte în dispută sunt statutul Ierusalimului şi stabilirea de comun acord a graniţelor. „Una peste alta, Netanyahu a complicat şi mai mult lucrurile“, susţine Saeb Erekat. „Dacă până acum negocierile de pace mergeau cu viteza broaştei-ţestoase, acum, Netanyahu nu a făcut decât să răstoarne broasca cu totul!“, a mai spus negociatorul palestinian.
Pe de altă parte, şi în Israel partidele de dreapta au considerat că premierul a făcut o concesie prea mare americanilor, şi au organizat proteste la adresa guvernului.
Consens politic