Cand te gandesti la fotbal, ai spune ca e un sport "verde", macar gandindu-te la gazon. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel, ingrijirea unui gazon implicand destula munca, risipa de energie si, in concluzie, emisii de dioxid de carbon.
Numai ingrijirea unui gazon implica o mare cantitate de apa, precum si incalzirea acestuia pe timp de iarna, conform CNN. Ecranele imense cer o cantitate insemnata de energie. Fanii, care vin chiar si de peste hotare emit, la randul lor, o mare cantitate de CO2. Nemaivorbind de risipa de energie care succede unui meci, cand tot gunoiul din tribune este strans.
Toate acestea fac din fotbal un sport extrem de poluant. Totusi, in ultimii ani, din ce in ce mai multe cluburi fac eforturi vizibile pentru a emite cat mai putin dioxid de carbon. Astfel, Manchester, spre exemplu, a recurs la masinile electrice, iar hartia pe care este tiparit programul echipei este ecologica.
Manchester dorea instalarea unei turbine eoliene
Mai mult, la un moment dat chiar s-a vrut instalarea unei turbine, care sa functionze pe baza de vant si sa genereze electricitate pentru stadion. S-a renuntat ulterior la plan, existand temeri ca bucati de gheata ar putea cadea si rani spectatorii.
S-au facut eforturi si pentru inverzirea altor stadioane, cum ar fi cel al echipei Dartford's Princes, deschis in 2006, care are un "acoperis viu", din plante, asigurandu-se, astfel, un sistem de filtrare naturala. De asemenea, sunt folosite peste 10.000 de panouri solare ce incalzesc apa utilizata la toaleta, ceea ce duce la emisii de dioxid de carbon mai mici cu 630 de tone.
20.000 de litri de apa, zilnic, pentru udarea gazonului
Conform statisticilor din Marea Britanie, este nevoie de 20.000 de litri de apa zilnic pentru mentinerea gazonului unei echipe de Prima Liga in regat. In Barcelo