Guvernul de la Oslo alocă fonduri nerambursabile ţării noastre, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru mediu.România va primi 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din partea Norvegiei şi a celorlalte state membre ale Asociaţiei Europene pentru Liber Schimb (EFTA). Norvegia este una dintre ţările cele mai interesate de protecţia mediului.Care este secretul acestei atitudini?
Norvegienii au avut dintotdeauna un sentiment de responsabilitate cu privire la mediu şi o mare dragoste faţă de natură. Fiecare norvegian are o casă la ţară, ne place să mergem cu bicicleta, ne deranjează poluarea şi să vedem că mediul suferă din pricina unei exploatări iresponsabile.
Astfel încât Norvegia este prima ţară din lume care a înfiinţat un portofoliu al Mediului în 1974. De atunci am implementat o politică extinsă de protecţie a mediului de la reciclarea deşeurilor menajere la dezvoltarea energiei regenerabile. E posibil ca grija faţă de natură să justifice această atitudine.
De ce şi-a asumat Norvegia rolul de promotor al protecţiei mediului?
În prezent, temele esenţiale pe agenda publică sunt schimbarea climatică şi emisiile de dioxid de carbon. Norvegia şi-a asumat, în plan internaţional, poziţia de promotor al politicilor de protecţie a mediului înconjurător. Ţara noastră este unul dintre marii producători de petrol şi de gaze din lume şi ocupăm locul al treilea pe plan mondial la exportul acestora.
Folosirea combustibililor fosili contribuie la emisiile de CO2 şi la încălzirea globală, aşadar înţelegem să fim responsabili, alături de alte ţări, cu privire la consecinţele pe care utilizarea produselor din petrol şi din gaze le are asupra mediului. Dorim să contribuim cât de mult putem la stoparea şi la reducerea emisiilor de CO2 şi a altor gaze cu efect de seră. Ţelul Norvegiei este