Prima casă creşte în vis şi se micşorează pe hârtie.Specialiştii susţin că standardul locativ ar trebui să fie corelat cu vârsta şi etapele din carieră: o garsonieră, la tinereţe, apartamentul de bloc, la maturitate, iar vila, după o viaţă de muncă şi de economii. Mai citeşte şi:
adevarul.es - Târgurile imobiliare low-cost câștigă teren
Dobânda la „Prima Casă“: 5,2% la euro
Botoşani: Preţurile apartamentelor au crescut cu 15-20%
Avans de 5% pentru locuinţele cumpărate prin programul Prima Casă
„Prima Casă“ aşteptată şi în provincie
Programul „Prima Casă“ este greu accesibil
Craiova: „Prima Casă” creşte preţurile locuinţelor în Bănie
Obişnuiţi să viseze la o casă cu piscină sau măcar la un apartament cu loc de parcare într-un ansamblu rezidenţial nou-nouţ, românii au revenit forţat cu picioarele pe pământ.
Criza pare să-i fi determinat să-şi pondereze dorinţele şi să-şi analizeze la rece posibilităţile financiare. Mai ales că Guvernul Boc a stabilit ca limită pentru garanţii guvernamentale o investiţie în prima casă care să nu depăşească 60.000 de euro.
Oficialii site-ului magazinuldecase.ro ne-au declarat că la aceşti bani se pot cumpăra, după o negociere la sânge, fie un apartament vechi de două camere în cartierul bucureştean Colentina (55 mp), fie un apartament construit în 2008 în zona Păcurari, Iaşi, (52 mp), fie unul renovat recent, dar construit în 1986, în zona ICIL din Constanţa (58 mp).
Specialiştii în intermedieri financiare spun că locuinţei din blocul nou, cumpărată uneori cu două locuri de parcare la pachet, i-a luat locul în tranzacţii vechiul apartament de bloc din cartierele comuniste.
Cine conduce piaţa?
„Înainte de criză, preţurile locuinţelor au cunoscut o creştere accelerată ajungând să depăşe