Dusul de gheata administrat ministrilor de presedinte la sedinta de guvern de duminica a fost bine-venit. Problema este ca presedintele Traian Basescu se comporta in continuare ca lider al opozitiei, si nu precum cel mai inalt responsabil al administratiei.
Adica in loc sa propuna solutii pentru redresarea economiei, da avertismente.
Desi actuala alianta de la guvernare a fost construita pe ideea de plan anticriza, de micsorare a risipei fondurilor publice si de restructurare profunda institutionala, dupa sase luni de guvernare rezultatele sunt neconvingatoare.
Parca nimeni nu constientizeaza faptul ca pur si simplu ne-a trecut glontul pe langa ureche in februarie-martie anul acesta, cand am fost nevoiti sa luam un imprumut extern cat jumatate din bugetul consolidat al Romaniei.
Nu mai are importanta acum ca am fost fortati sa luam acesti bani de catre bancile straine care si-au vrut banii inapoi peste noapte din rezerva minima constituita la BNR, de 13 miliarde de euro.
Si nici nu mai conteaza ca Banca Nationala calcula (si calculeaza in continuare) in mod gresit (si anesteziant) rezerva valutara, incluzand banii bancilor in aceasta rezerva, care sunt de fapt un imprumut, deci o obligatie si nu o rezerva.
Conteaza doar ca, dupa noua ani de crestere economica neintrerupta, dintre care ultimii patru de adevarat boom, nu ne-am pus deoparte suficienti bani pentru a supravietui pe propriile picioare, asa cum au facut Cehia, Polonia, Slovacia sau Slovenia.
Dupa 20 de ani de capitalism inca nu reusim sa avem un model eficient si transparent de organizare administrativa, iar slujbasii publici se considera in continuare stapani.
Este de inteles ca suntem o natiune tanara, ai carei lideri s-au despartit (cu greu) de salvari abia acum 150-160 de ani, dar dand drumul competitiei si transparentei nu avem de ce sa nu evoluam.
Din