În aprilie, volumul lucrărilor de pe şantiere s-a diminuat cu 1% faţă de cel înregistrat în martie. Aprilie, mai şi iunie sunt lunile în care, în mod normal, piaţa de construcţii atinge nivelul maxim. În 2009 însă, tendinţa se situează la polul opus. Volumul lucrărilor din construcţii a scăzut în luna aprilie a anului curent cu 1% faţă de luna precedentă, ca serie brută, precum şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
„Se lucrează doar la proiecte contractate anul trecut. Evident, volumul acestor lucrări se tot diminuează şi foarte rar sunt semnate noi contracte“, explică Adriana Iftime, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) contrazic însă parţial această ipoteză. Lucrările noi de construcţii au înregistrat un uşor avans.
Căderea a venit din celelalte sectoare. Astfel, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi de 29,5% la lucrările de reparaţii capitale, dar şi de 2,7% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 5,5%.
Faţă de luna martie a acestui an, cel mai mare declin l-au înregistrat lucrările la clădiri rezidenţiale, respectiv 20%, faţă de un minus de 10,5% pentru clădirile inginereşti.
Lucrările inginereşti, la pământ
Clădirile nerezidenţiale au înregistrat o creştere cu 3,6%. Faţă de luna aprilie a anului trecut, scăderea totală din piaţă a fost de 13,7%. Raportat la această perioadă, lucrările inginereşti sunt în picaj.
Acestea au scăzut cu 23,3%. Acest segment este urmat de clădirile rezidenţiale, care de la an la an s-au diminuat ca volum cu 7,4%, în timp ce volumul lucrărilor pentru clădiri nerezidenţiale s-a micşorat cu 2,8%. Volumul lucrărilor din construcţii a scăzut cu 2,6% în primele pa