Asociatia furnizorilor de produse medicale a sistat aprovizionarea catre sase spitale din Romania din cauza ca nu au fost platiti, iar datoriile unitatilor medicale catre ei se ridica la suma de 85 de milioane de euro.
Desi au depus din luna decembrie pana in prezent trei adrese prin care informau ministerul Sanatatii de gravitatea situatiei, nu au primit niciun raspuns oficial. Acestia au participat doar la o consultare informala in care s-au purtat discutii de principiu.
Mihnea Grecu (foto), presedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Produse Medicale, a declarat la Antena 3 ca incearca sa dialogheze cu managerul sistemului si sa dea un semnal de alarma.
In cazul in care nu se vor lua masuri in cel mult doua luni exista riscul ca spitalele sa nu mai poata fi aprovizionate deloc cu produse medicale.
"Asociatia furnizorilor de produse medicale reprezinta 48 de membri, iar acestia furnizeaza material medical reactiv si aparatura medicala. Este vorba de fase, tifoane, ace, leucoplast. In acest moment datoriile spitalelor se ridica la 85 de milioane de euro.
Relatia contractuala este intre membrii asociatiei noastre si spitale. Ministerul Sanatatii nu are calitatea decat de ordonator de credite. Incercam sa dialogam cu managerul sistemului, iar furnizorii nostri vor respecta decizia consiliului director. Insa noi suntem mandatati sa purtam discutia cu ministerul Sanatatii", a declarat Grecu.
Furnizorii de medicament precizeaza ca se considera "partener de lucru in acest sistem, fara ei nu se poate lucra, dupa cum nici ei nu pot lucra fara partenerii lor".
"Masura este un semnal de alarma si fara masuri imediate sistemul se prabuseste. Nu este vorba de o lipsa de dorinta sau de a face rau, dar nu mai facem fata. Sunt furnizori externi care nu se joaca cu noi si imediat ne executa.
@N