Specialistii sunt de parere ca nu conteaza locul in care plecati, ci felul in care stiti sa va incarcati bateriile. Ei recomanda destinatiile linistite si neaglomerate.
Indiferent ca plecati la munte, la mare sau ca ramaneti acasa, zilele de concediu, spun specialistii, trebuie sa fie unele dedicate relaxarii. Daca si in vacanta veti munci, s-ar putea sa ajungeti la un nivel de epuizare maxim, iar de aici pana la boala nu este decat un pas. "Lipsa pauzelor de lucru, mai ales daca aceste absente se intind de-a lungul mai multor ani, poate duce la tulburari psihosomatice grave", spune psihologul Ovidiu Brazdau. El atrage atentia ca nerespectarea ritmului munca-odihna poate fi cauza pentru alergii, tulburari intestinale, probleme cardiovasculare si depresii. Psihologii sunt de parere ca oamenii au nevoie de perioade de deconectare totala, in care sa se "rupa" de tot ceea ce inseamna loc de munca, in care sa uite de colegi, de sefi si de termene-limita.
Fara "totul inclus"
Indiferent ca mergeti doar cateva zile in vacanta sau ca sunteti plecat pentru doua saptamani, este foarte important cum alegeti sa va petreceti concediul. De evitat sunt statiunile extrem de aglomerate sau excursiile cu "totul inclus", care va supun unui orar anume. "Vacantele «all inclusive» au un program in care trebuie sa te incadrezi, ceea ce inseamna constrangere si limitare. Unde mai e relaxarea atunci?", spune psihoterapeutul Anda Pacurar. Ea spune ca o vacanta reusita se poate petrece nu neaparat intr-un loc turistic, ci si intr-un orasel sau satuc din Italia, Grecia sau Romania, dar care sa aiba traditii bine inradacinate. "Un loc in care oamenii sa se poarte autenic, iar cei veniti in vacanta sa incerce sa se integreze comunitatii locale. Sa puteti face o plimbare pe plaja dimineata, iar la pranz sa pregatiti, de ce nu, o placinta din dovleac. Practic, trebuie sa a