» Primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat in premiera ca accepta crearea unui stat palestinian, cu conditia demilitarizarii acestuia si a recunoasterii statului Israel ca stat evreiesc.
Intr-un discurs de 30 de minute, calificat drept o reactie la schimbarea politicii americane in Orientul Mijlociu, expusa in discursul de la Cairo al presedintelui SUA, Barack Obama, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru prima data ca este de acord cu "solutia a doua state", israelian si palestinian, punand insa o serie de conditii pe care palestinienii le considera din start inacceptabile. Pentru a accepta constituirea unui stat palestinian, Netanyahu a cerut demilitarizarea acestuia, recunoasterea Israelului ca stat evreiesc si mentinerea suveranitatii Israelului asupra Ierusalimului unificat, inclusiv asupra Ierusalimului de Est. De asemenea, Netanyahu a refuzat ideea "inghetarii" colonizarii Cisiordaniei si a intoarcerii refugiatilor palestinieni, cerand ca problema acestora sa fie rezolvata in afara Israelului.
Conditiile puse i-au satisfacut pe majoritatea partenerilor de coalitie ai premierului, in mod traditional sceptici fata de ideea unui stat palestinian. Ministrul israelian de Externe si liderul partidului Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman, cel mai influent dintre "durii" Cabinetului Netanyahu, a apreciat ca discursul premierului denota "echilibrul dintre aspiratiile noastre de pace si aspiratia legata de securitate". "Netanyahu le-a deschis poarta palestinienilor si natiunilor arabe pentru a incepe convorbiri de pace, iar noi speram ca partea cealalta va primi oferta de a reincepe negocierile", a mai spus Lieberman. Eli Yishai, liderul partidului ultrareligios Shas, a declarat ca Netanyahu "si-a aratat angajamentul fata de o pace si o securitate plauzibile". Chiar si exponentii aripii dure a "soimilor" d