Veniturile a 40% din români au fost afectate de criza economică, iar cel mai mare impact s-a produs asupra câştigurilor extrasalariale, relevă un studiu realizat în luna martie de GfK România. Reducerea primelor şi a comisioanelor este resimţită de 21% din populaţie, segmentul activ al acesteia, în proporţie de 50%, fiind cel mai expus la consecinţe nefavorabile asupra venitului. Bucureştenii, însă, percep mult mai puţin aceste efecte faţă de restul românilor. Doar 18% din locuitorii Capitalei spun că veniturile lor s-au redus odată cu declanşarea crizei.
Întreprinzătorii sunt cei mai afectaţi
Totuşi, România nu face notă discordantă cu restul statelor din regiune, contextul de la noi fiind asemănător cu cel din Cehia şi din Bosnia-Herţegovina. În majoritatea ţărilor din această zonă, 50% din locuitori simt efectele negative ale crizei.
Cea mai afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie spune că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit. Austria, pe de altă parte, resimte cel mai puţin efectele recesiunii, 30% din locuitori declarându-se afectaţi de criză.
Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, al micilor patroni şi al liber-profesioniştilor. Peste jumătate dintre aceştia au veniturile în scădere şi 66% afirmă că au o situaţie financiară în declin. Pe lângă scăderea primelor, s-au produs întârzieri sau chiar reduceri ale salariilor, ambele fiind resimţite de către 9% din populaţie.
Studiul GfK se realizează lunar, iar datele pe luna aprilie nu au fost finalizate. O comparaţie lunară relevantă, însă, este cea privind proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei.
În aprilie, numărul celor care au rămas fără job a crescut de la 5% în martie la 7%. Totodată, proporţia celor care economisesc a scăzut, în martie 2009 faţă de ace