Bursa a inchis sedinta de ieri cu o corectie mai pronuntata indicele general al pietei, BET coborand cu 3,5% fata de referinta, evolutie corelata cu pietele externe in principal. Lichiditatea s-a pastrat in continuare scazuta, la 3,5 mil. euro, la jumatate fata de media sedintelor din ultima saptamana.
Brokerii sunt de parere ca odata ce piata a revenit pe scadere, tendinta investitorilor locali de a iesi la vanzare pentru marcarea de profit va creste, ceea ce va putea genera corectii ample in perioada urmatoare.
"Evolutia de azi (ieri - n.red.) se datoreaza in principal investitorilor speculativi, care coreleaza piata locala cu cele externe. Odata ce piata a revenit pe scadere ma astept ca tentatia investitorilor sa iasa la vanzare sa creasca in incercarea de a-si marca profitul. Oricum este o evolutie normala pentru piata locala, care o data la doua, trei saptamani inregistreaza pierderi, pe fondul marcarii de profit. Caracteristica tipic pietelor speculative", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities.
Cu o zi inainte de decizia Curtii Constitutionale cu privire la pragul de detinere pe SIF-uri, entuziasmul investitorilor nu s-a pastrat nici pe aceste titluri, indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati financiare, consemnand o corectie de aproape 3% fata de referinta.
Cea mai mare scadere dintre SIF-uri au inregistrat-o actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3,7%, la pretul de 0,925 lei/titlu, in vreme ce restul societatilor financiare au marcat corectii medii de 2%
Societatile bancare au inregistrat corectii mai pronuntate insa, de 2,9% pe titlurile BRD si respectiv de aproape 5% pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce la categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au scazut cu 2,8%.
"Principalele probleme ale pietei locale raman si in aceasta var