Vedetă de necontestat în rândul plantelor tămăduitoare, teiul are acţiune sedativă, antiinflamatoare, antitermică, sudorifică şi emolientă. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, semnalează că, utilizată în aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli: de la tulburări de somn, atacuri de panică, palpitaţii, dischinezie biliară şi până la fluidizarea sângelui.
Acest remediu pune sângele în mişcare, contribuind la curăţarea lui şi reducând astfel toxicitatea din organism. De asemenea, florile de tei sunt folosite şi în tratamentul dependenţei de calmante, când infuzia se foloseşte în paralel cu tranchilizantele, eliminând efectele negative ale acestora.
Reţeta săptămânii
Nectar din flori de tei
Ingrediente: 6 linguriţe flori de tei uscate, un litru de apă plată, 6 banane foarte coapte, vanilie şi scorţişoară, după gust, 3 linguri de miere.
Preparare: Se face o infuzie din florile de tei uscate şi apă. Florile se infuzează timp de 5 minute. Separat, se fărâmiţează pulpa bananelor, în care se amestecă vanilia, scorţişoara şi mierea.
După ce infuzia s-a mai răcit, se încorporează în pasta de banane, amestecându-se până când licoarea se omogenizează foarte bine. Nectarul obţinut se poate servi cu cuburi de gheaţă.