600 de proprietari de teren din zona Parcului Naţional Piatra Craiului au solicitat spijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Braşov în vederea realizării de construcţii la limita rezervaţiei. Oamenii îşi reclamă dreptul de a-şi folosi proprietăţile câştigate în instanţă, pe care, susţin ei, nu le pot folosi din cauza legislaţiei restrictive.
Cei 600 de proprietari deţin teren intravilan de-a lungul drumului, între Zărneşti şi Plaiul Foii, la limita Parcului Naţional Piatra Craiului.
„Este o zonă de intravilan obţinută după şapte ani de procese. Aceşti oameni solicită să se micşoreze restricţia privind folosirea proprietăţii lor şi să poată să construiască acolo, motivând prin dezvoltarea turismului în zonă“, a declarat, ieri, subprefectul Emil Niţă, care consideră că „nu este pe deplin îndeplinită dorinţa de dezvoltare a turismului în zonă“.
Subprefectul crede că „de-a lungul drumului, în condiţiile unor solicitări de urbanism, corecte, studiate, analizate de toată lumea“, se poate face un anumit tip de construcţie, pentru că „este păcat să existe un asemenea parc naţional şi să nu se fructifice această zonă de intravilan, de-a lungul drumului, care oricum nu serveşte la altceva, şi care să fie un punct în plus pentru dezvoltarea turismului“.
Potrivit prefectului, şi primăria Zărneşti s-a alăturat demersului proprietarilor, iar prefectura va sprijini această iniţiativă. El consideră că se poate cere fie o hotărâre de guvern care să modifice limita parcului, fie să se delimiteze altfel zonele din interiorul parcului, astfel încât de-a lungul drumului să se poată construi, sub o atentă supraveghere din partea specialiştilor şi instituţiilor abilitate.
Arie dublu protejată
Pe de altă parte însă, prof. Oliviu Pop, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, spune că „«zona care o