Romania a inregistrat in luna mai a acestui an cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, continuand sa reprezinte o problema pentru economia nationala.
Cu o rata anuala a inflatiei de 5,9%, Romania s-a situat din acest punct de vedere peste Lituania (4,9%), Letonia (4,4%) sau Ungaria (3,8%).
In primul rand, de nivelul inflatiei este legata si rata dobanzii de politica monetara, pe care Banca Nationala vrea sa o ajusteze in acelasi ritm cu procesul dezinflationist.
O scadere lunara a inflatiei cu un ritm apropiat de 0%, asa cum s-a intamplat in mai comparativ cu aprilie, poate echivala in definitiv cu o intarziere a masurilor de politica monetara care ar putea ajuta la relansarea creditarii.
"O traiectorie a dobanzii fara miscari bruste e de preferat uneia cu miscari brutale. Cel putin datele de pana acum ne arata ca traiectoria inflatiei este evident descendenta. Personal, cred ca o traiectorie a ratei dobanzii in concordanta cu traiectoria ratei inflatiei, deci fara miscari brutale, este preferabila oricarei alte variante", declara in urma cu cateva saptamani Mugur Isarescu, explicand astfel politica monetara a BNR din ultimii ani.
Potrivit ultimei proiectii facute de banca centrala, nivelul inflatiei va scadea in trimestrul al doilea pana la 6,37%, de la 6,71% cat s-a inregistrat in primele trei luni. Ritmul de scadere a inflatiei va fi de doua ori mai accelerat in trimestrul al treilea, respectiv de trei ori mai mare in ultimele trei luni din 2009.
Astfel, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei sa coboare pana la 5,59% la sfarsitul lunii septembrie si de 4,40% in decembrie.
Chiar si asa, rata inflatiei va ramane cea mai ridicata din Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului. Potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene, rata anuala medie a inflatiei din Rom