De ce ti-e frica nu scapi si era greu de crezut ca Romania va scapa de recesiune cand tari cu economii incomparabil mai solide au patit acest lucru.
Asa ca anuntul lui Traian Basescu referitor la iminenta intrare oficiala in recesiune a deconspirat secretul lui Polichinelle.
Ceea ce a devoalat Traian Basescu, fara sa vrea sau intentionat, este insa cu mult mai grav: lipsa de viziune si de reactie a executivului cu care, presedintele, conform propriilor spuse, poate mai are rabdare, insa criza nu.
Asadar, aflam ca dupa o perioada de fragila redresare in februarie, imediat dupa incheierea negocierilor cu FMI, economia Romaniei a reintrat in picaj. Ar fi fost de asteptat, se astepta chiar Mugur Isarescu, ca trendul sa fie mentinut cu atat mai mult cu cat acordul cu FMI a fost semnat, iar prima transa a imprumutului a intrat in visteria BNR creind premisele pentru revenirea increderii in economia romaneasca.
Dar nu s-a intamplat asta. Dimpotriva. Daca nu intelegem de ce, sa ne aducem aminte ca, intre timp, a intrat in vigoare impozitul forfetar, una dintre cele mai mari imbecilitati posibile la vreme de criza, iar firmele nu si-au mai putut recupera TVA-ul pe masini.
Sunt doar doua exemple de masuri prin care guvernul s-a dovedit scump la tarate si ieftin la faina. Cu o mana a adunat cativa banuti pentru guvern, dar, cu cealalta, a dat mult mai multi prin falimente si restangeri de activitate.
Bajbaieli si tatonari
Economia roamneasca nici nu avea vreo sansa sa evite recesiunea cat timp guvernul nu are in mod real niciun program anticriza. Bajbaie si tatoneaza.
FMI i-a impus niste limite, o disciplina, criterii, dar actul de guvernare, din nefericire ramane cabinetului Boc, care habar nu are cum sa se tina in mod concret de aceste criterii si tinte, decat prin masuri care mai mult al