Guvernul a decis ca de programul "Prima casa" vor putea beneficia atat persoanele care cumpara locuinte noi, cat si vechi, a caror tranzactionare va produce un efect limitat in economie, dupa ce dezvoltatorii sperau ca programul va fi destinat exclusiv locuintelor construite in ultimii ani, a caror realizare a contribuit semnificativ la cresterea economica.
Astfel, companiile de dezvoltare imobiliara, care detin apartamente noi finalizate in portofoliu, nu se asteapta ca vanzarile sa creasca semnificativ dupa adoptarea programului "Prima casa", in conditiile in care cumparatorii s-ar putea orienta catre locuinte vechi, mai ieftine.
"In principiu, acest program nu ne ajuta. Programul ar fi trebuit adresat pentru apartamentele care au fost construite in ultimii doi-trei ani. Acest lucru ar fi fost important pentru companiile interesate sa dezvolte proiecte noi. Programul ar putea fi chiar daunator, in conditiile in care ar putea fi realizate mai multe tranzactii cu apartamente vechi", a declarat Jurgen Reich, country manager al companiei germane LBBW Immobilien, care dezvolta alaturi de Tiriac Imobiliare ansamblul Residenz din Chitila.
Cel mai ieftin apartament din acest proiect are un pret de 87.000 de euro plus TVA. In conditiile in care Guvernul garanteaza credite cu o valoare maxima de 60.000 de euro, iar diferenta ar trebui achitata integral sub forma de avans, un potential cumparator ar trebui sa achite initial 30.000 de euro, pentru a beneficia de un credit ipotecar garantat de 57.000 de euro.
In prezent, la achizitia unui apartament in Residenz se poate opta pentru varianta de plata cu un avans de 25%, respectiv 21.750 de euro din pretul celui mai ieftin apartament, cu doua camere.
Cu toate acestea, Gheorghe Pogea a declarat ca prin acest program este asteptata inclusiv stimularea pietei imobiliare si a constructiilor.
In cazu