Chiriile marilor clădiri de birouri ale lumii au înregistrat scăderi masive în primul trimestru al anului. Deşi mai târziu comparativ cu celelalte segmente imobiliare, piaţa office globală începe să resimtă efectele recesiunii economice. Declinul economic mondial îşi pune amprenta şi asupra unuia dintre sectoarele mai puţin afectate ale real estate-ului – spaţiile de birouri.
„Marea recesiune globală şi-a luat tributul pe pieţele internaţionale de spaţii pentru birouri, mai ales acolo unde există concentraţii semnificative de angajatori din industria financiară“, spune Raymond Torto, economist-şef la nivel global în cadrul CB Richard Ellis (CBRE).
Un prim efect al crizei economice asupra acestui segment constă în scăderea masivă a cererii pentru spaţii de birouri de calitate. 45 din cele 57 de pieţe analizate într-un studiu realizat de CBRE au înregistrat rate de ocupare în scădere de-a lungul primului trimestru al anului.
Astfel, pe cele mai multe pieţe asiatice, rata de ocupare a spaţiilor office a scăzut drastic, ca urmare a politicii de reducere a personalului şi a costurilor din sectorul financiar.
Din cauza cererii în cădere abruptă, rata de ocupare pentru spaţiile de birouri din Stateel Unite ale Americii a scăzut cu 70 de puncte de bază în primul trimestru al acestui an, până la un nivel de 14,7%. Per ansamblu, America Latină încă mai înregistrează rate de ocupare ridicate, în vreme ce o tendinţă descendentă poate fi observată în Canada.
Reducere generalizată a chiriilor
Ca urmare a ratelor de ocupare mai reduse, chiriile pentru spaţiile de birouri se înscriu pe acelaşi trend de scădere. Centrele financiare globale au fost cele mai afectate, fiind marcate de cel mai semnificativ declin al costurilor de ocupare. Eroziunea preţurilor s-a limitat la proprietăţile selecte şi la