Munca de birou ne poate cauza suferinţe diverse, de la oboseală fizică excesivă şi dureri la nivelul muşchilor şi oaselor până la probleme de sănătate serioase, precum "sindromul secretarei" - afectarea coloanei vertebrale - sau sindromul de "tunel carpian", afecţiune a mâinii, întâlnită frecvent în rândul celor care folosesc frecvent mouse-ul. Ea apare ca urmare a comprimării nervului median, nerv foarte important existent la nivelul pumnului.MOUSE-UL ÎNŢEPENEŞTE ÎNCHEIETURA
Eugenia Herlea, medic de medicina muncii la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, spune că sindromul de tunel carpian debutează cu amorţeală şi crampe în podul palmei şi în degete, ajungând până la slăbiciune (scăparea obiectelor din mână), imposibilitatea de a lucra şi anchiloze locale.
În timp, apare durerea asemănătoare celei percepute la lovirea cotului. Această durere o simţim mai ales la nivelul antebraţului, cotului, încheieturii mâinii şi degetului mare. Adesea, durerile sunt mai intense în timpul nopţii. În cazul utilizării zilnice a mose-ului, durerile de încheietură pot apărea dacă acesta este prea greu, existând tendinţa "manevrării" lui cu degetele mare şi arătător.
Riscul de a suferi de acest sindrom creşte şi mai mult dacă aveţi diabet zaharat, artrită, obezitate sau dacă sunteţi însărcinată. El poate fi prevenit dacă evităm să apăsăm mâna pe planuri dure (precum biroul) şi dacă folosim mouse-ul cu intermitenţe. Dureri la nivelul degetelor putem avea şi ca urmare a folosirii prelungite a tastaturii, însă acestea dispar imediat ce am încetat activitatea la computer.
Atenţie! Dacă aţi ajuns la o asemenea dependenţă de birou, încât mâncaţi deasupra tastaturii, aflaţi că acest obicei vă poate îmbolnăvi. Studii efectuate recent aduc dovezi potrivit cărora tastele pot favoriza apariţia unor boli de stomac, deoarece ele "găzduiesc" chiar