Recesiune inseamna in primul rand somaj mai mare si venituri mai mici. Oamenii de afaceri au inceput deja sa-si restructureze firmele pentru a se adapta noilor conditii de piata, in timp ce deficitul bugetar sare la 2,2% din PIB.
O misiune a FMI de asistenta pentru procedurile bugetare va sosi in Romania pe 28 iunie, pentru doua saptamani, si va fi urmata de o delegatie pentru administrarea taxelor, in a doua parte a lunii iulie, precum si de echipa Fondului care va face prima evaluare a acordului, la inceputul lunii august.
„Vor veni doua misiuni de asistenta tehnica, la cererea autoritatilor romane, pentru a analiza administrarea finantelor publice si a taxelor", a declarat reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria Tonny Lybek, citat de Mediafax.
El a precizat ca prima delegatie, care va analiza situatia administrarii finantelor publice, respectiv analiza procedurilor care trebuie urmate pentru un cadru bugetar pe termen mediu, va sta in Bucuresti in primele doua saptamani ale lunii iulie, iar cea de-a doua, care vizeaza analiza administrarii taxelor, adica modul in care este implementata legislatia, se va afla in Romania pentru ultimele doua saptamani ale lunii iulie.
Analistii Deutsche Bank apreciaza ca acordul Romaniei cu FMI nu poate ajuta Romania sa scape de recesiune, ci doar sa evite o corectie dezordonata a dezechilibrelor macroeconomice.
Oamenii de afaceri realizasera mai demult ca economia a intrat in recesiune si au trecut la planuri de restructurare a companiilor, considerand ca interventia „alarmista" a presedintelui Traian Basescu nu era necesara si poate face mai mult rau pentru ca sperie publicul larg.
„Nu am inteles ce rost a avut declaratia presedintelui realizata atat de tarziu. Nu ar fi trebuit sa faca aceasta declaratie acum si nu atat de transant deoarece acest tip de informatii a