Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de ieri în care s-a discutat pe marginea cererii procurorului general, Codruţa Kovesi, ca votul pe dosarul "Zambaccian 1" al deputatului PSD Adrian Năstase să fie reluat, a fost suspendată înainte de a se ajunge la un rezultat.
Dezbaterea a durat două ore şi jumătate, timp în care deputaţii PSD şi cei ai PD-L s-au contrazis neputând să cadă de acord asupra a ce aveau de votat. Social-democraţii au considerat că plenul trebuie să discute şi să voteze punctul de vedere al Comisiei de regulament care s-a pronunţat pe cererea procurorului general considerând-o inadmisibilă.
La polul opus, deputaţii PD-L au ţinut neapărat ca votul pe dosarul amintit să se reia, aşa cum cerea Kovesi, deşi anul trecut, acelaşi plen a respins cererea de începere a urmăririi penale, pe acelaşi dosar. Motivul invocat de PD-L: între timp Curtea Constituţională a hotărât că pentru începerea urmăririi penale în cazul unui demnitar nu mai este nevoie de votul a trei sferturi din totalul deputaţilor (aşa cum s-a votat pe "Zambaccian 1" iniţial), ci cu jumătate plus unu din votul celor prezenţi.
Cei de la PSD au explicat însă că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi aplicate retroactiv iar votul care s-a dat deja pe dosar rămâne valabil şi nu există motiv să fie reluat. "Prin reluarea votului intrăm într-un precedent periculos şi ca să-mi dovediţi că reluarea unui vot se poate, vă solicit reluarea votului pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor. De ce acest lucru? Pentru că asemenea haloimăs nu am avut nici pe vremea lui Ion Diaconescu, care măcar asculta ce-i spuneau secretarii", a comentat deputatul PSD Eugen Nicolicea adresându-se preşedintelui Camerei Roberta Anastase.
Când au văzut că nu au succes în demersul lor, pedeliştii au încercat să impună plenului trimiterea cererii procurorului ge