Doar 26 de companii din cele peste 100 de firme aflate in portofoliul Ministerului Economiei au bugetele de venituri si cheltuieli aprobate pentru anul acesta, in cazul celorlalte unitati negocierile fiind blocate din cauza solicitarilor privind acordarea bonusurilor si a cresterilor salariale.
Reprezentantii Ministerului Economiei spun insa ca anul acesta vor beneficia de cresteri de salariu numai acele companii care anul trecut au raportat profit precum Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica sau Electrica, dar cresterile nu vor fi mai mari decat rata inflatiei.
„Blocajul fluxurilor de capital in cadrul companiilor din portofoliul nostru este evident. Pe de o parte experimentam efectele crizei economice care duc la un blocaj pe partea surselor de finantare, iar pe de alta parte nu reusim ca nici pana la aceasta data sa avem aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pentru companiile noastre. Doar 26 din peste 100 de companii au bugetele pentru anul acesta aprobate, la restul existand discutii pe tema acordarii de bonusuri sau de cresteri salariale", a explicat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Potrivit proiectelor de bugete pentru 2009 supuse spre aprobarea Ministerului Economiei de catre companiile aflate in portofoliul institutiei, sunt prevazute sume foarte mari pentru contracte de mandat, care includ si bonusurile de performanta pentru conducerea firmelor in cauza. De exemplu, Electrica prevede pentru acest an plata a 1,8 mil. lei (440.000 euro) pentru contracte de mandat, la Romgaz este prevazuta suma de 561.000 lei (135.000 euro), iar la Transgaz 397.000 lei (96.000 euro). Tot potrivit acelorasi documente, salariul mediu al aunui angajat din Electrica ar fi anul acesta de 4.837 de lei, la Hidroelectrica de 4.798, la Nuclearelectrica 6.772 de lei, la Transgaz 4.207 de lei. La SNLO de exemplu salariul mediu e