Bărbatul a avut o carieră militară strălucită, a scris în ziarele militare ale vremii, iar după pensionare s-a dedicat exclusiv scrisului. Toată viaţa a îmbinat cu succes milităria cu condeiul. Pasiunea pentru cariera militară a preluat-o de la bunicul său care a fost ofiţer în armată. „Bunicul mi-a transmis pasiunea pentru conduita militară, spiritul camaraderesc şi onoarea militară. Ca model l-am avut şi pe Antonescu care promova onoarea pentru această profesie”, mărturiseşte colonelul Grigore Ionescu.
L-a cunoscut pe Nicolae Tăutu
Totul a început în 1948 când, s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de Infanterie Râmnicul Sărat. După terminarea studiilor, a fost repartizat la Regimentul de Infanterie Braşov. „În perioada militară l-am cunoscut pe poetul şi prozatorul Nicolae Tăutu, celebru prin volumul de poezii cu conţinut ostăşesc. El m-a îndemnat să scriu la «Galsul Armatei», un cotidian militar, transformat astăzi în «Observatorul militar»”, îşi aminteşte bărbatul.
Studentul lui Sadoveanu şi Bogza
În 1950, a fost trimis la Bucureşti să urmeze un curs de jurnalistică. Aici i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu şi Geo Bogza. „De la Sadoveanu am învăţat că după, ce realizez un material, trebuie să-l pun într-un sertar şi să îl iau după o vreme, căci atunci voi avea cele mai bune idei pentru a-l completa, iar de la Geo Bogza am învăţat să fac cele mai bune reportaje”, îşi aminteşte bărbatul.
Cariera militară
În 1952, a ajuns la Regionala a III-a militară din Cluj, unde a fost şef la Secţia de Pregătire de Luptă şi Sport. Între timp a lucrat şi la ziarul «Scutul patriei». „Am avut în subordine cinci redactori şi am lucrat acolo peste un deceniu”. În 1964 a solicitat aducerea la Braşov, la Brigada Vănătorilor de Munte, unde a avut funcţia de ofiţer şi cea de redactor şef la ziarul «Şoimii Carpaţilor»