Criza economica mondiala ar putea fi departe de final si este posibil sa apara multe surprize neplacute, crede Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), punand sub semnul intrebarii optimismul de la summitul G8.
Declaratia lui Strauss-Kahn vine la o zi dupa ce ministrii de finante ai statelor membre G8 (grupul celor mai industrializate tari din lume) au apreciat ca economia mondiala da semne incurajatoare de stabilizare, aratand ca trebuie inceput lucrul pentru lansarea unor strategii de iesire din criza, menite sa destituie o parte din masurile exceptionale adoptate pentru a stimula activitatea economica, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Este nevoie de prudenta
Strauss-Kahn a precizat ca, in linii mari, sustine pozitia adoptata de oficialii statelor G8, insa a propus prudenta in evaluarea situatiei economice mondiale.
"Pozitia comuna a liderilor G8 anunta inmultirea semnalelor de revigorare economica, dar, cu toate acestea, trebuie sa fim prudenti. Ce este mai rau din criza este posibil sa nu fi trecut inca", a afirmat Strauss-Kahn.
Directorul FMI a adaugat ca recenta crestere a volumului de credite este un semnal ca activitatea financiara incepe sa-si revina, insa nu a precizat daca institutia pe care o conduce va propune o "strategie de iesire din criza" odata ce relansarea economica va fi o certitudine. Reuniunea ministrilor de finante ai statelor G8, organizata la sfarsitul saptamanii trecute la Lecce, in Italia, s-a finalizat pe un ton optimist, oficialii prezenti lansand ideea ca cele mai mari economii ale lumii au trecut de perioada critica, iar in prezent parcurg un intens proces de recuperare, insa exista in continuare riscuri majore care le pandesc pe fondul recesiunii mondiale.
Declinul economic actual este unic in istorie
Afirmatiile lui Strauss-Kahn au fost confirm