Lucrările la trei dintre cele 12 săli ale Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ sunt aproape finalizate, în curând acestea urmând a fi deschise publicului.
Sala dedicată Preistoriei, Bronzului şi cea numită „Tracii şi getodacii“ sunt cele care au fost finalizate din punct de vedere al reconstituirii elementelor specifice precum bordeie, peşteri, movile, locuinţe şi ateliere.
Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ are 12 săli iar rearanjarea acestora a început în luna martie. Directorul muzeului, Dumitru Hortopan, a declarat că, la final instituţia va putea arăta vizitatorilor case locuite de gorjeni cu ani în urmă, peşteri, bordeie, morminte, sală de clasă, etc şi va fi un exemplu pentru celelalte muzee.
Ipsos şi pal, materiile prime
Materiile prime sunt pânza de cânepă, pal, ipsos, lemn şi adeziv achiziţionat de la magazinele din Târgu-Jiu şi din Mehedinţi. Paznicii, îngrijitorii şi chiar muzeografii au pus umărul la lucrările de la muzeu. Un angajat al muzeului muncea azi-dimineaţă de zor la construirea unei locuinţe getodacice. Directorul a decis ca angajaţii să facă lucările. „Am reconstituit intrarea într-o peşteră, o casă medievală cu pridvor, cu sobă, război de ţesut, pat, vatră, ateliere de tâmplărie şi fierărie dar şi o movilă din perioada bronzului. Chiar acum lucărm la reconstituirea unei locuinţe getodacice. Am decis să facem acest lucru cu angajaţii pentru că o firmă trebuia plătită cu mulţi bani“, a spus Hortopan.
Ion Cernitoiu a spus că este foarte mulţumit de rezultatul muncii sale din ultima lună. „Nu este foarte greu. Nu am ştiut să facem dar ne-a ajutat domnul director, ne-a spus cum şi am făcut. Sunt mulţumit de ce a ieşit“, a spus angajatul, căţărându-se să aplice stuful pentru locuinţa getodacică.
Vizitatorii sunt uimiţi de ceea ce a fost realizat până acum. În vizit alor în alte săli trag cu o