Cândva, România era o ţară recunoscută pentru staţiunile sale balneoclimaterice. Anii au trecut, natura nu şi-a retras sprijinul, dar am făcut-o noi, unele staţiuni fiind în paragină, după ani de nepăsare şi lipsă de promovare. E cazul Govorei, care a ajuns să aibă doar câteva unităţi de cazare decente, e şi situaţia în care se află şi staţiunea de la Băile Herculane, unde lumea regretă că nu mai suntem încă în anii '80.
Spunem asta pentru că aproape nimic nou nu a fost construit aici în ultimii 20 de ani. Totuşi, există şi staţiuni în care s-a mai investit câte ceva, măcar pentru a menţine statutul de importantă destinaţie turistică, cum este cazul Băilor Felix.
O să vă prezentăm câteva staţiuni reprezentative pentru fiecare zonă a României, cu promisiunea că o să revenim cu reportaje din aceste zone cu un potenţial imens, dar nevalorificat.
VEST
Felix, tratament şi nuferi
Băile Felix este o staţiunea balneoclimaterică din Bihor, făcând parte din comuna Sânmartin. Cel mai simplu ajungi aici din Oradea, de unde mai ai de parcurs doar vreo zece kilometri.
Trebuie ştiut că aceasta este cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent. Ca locuri de cazare (7.000), este al doilea obiectiv turistic din ţară, după litoralul Mării Negre.
Cei mai mulţi dintre cei care vin aici se tratează de reumatism sau afecţiuni neurologice, ginecologice. Izvoarele termale (în care apa are temperaturi cuprinse între 20 şi 40 de grade Celsius) au fost descoperite de călugărul Felix, în jurul anului 1000. Locuri special amenajate pentru tratament au existat începând cu secolul al XVIII-lea, când în documentele vremii apare denumirea de "baia lui Felix".
Totuşi, staţiunea poate fi considerată şi una turistică, deoarece atrag atenţia lacul şi rezervaţia de nuferi, fenomenul carstic de pe