Iubitorii frumosului au posibilitatea in aceasta dupa amiaza de la ora 17.00, sa admire arta decorativa, cu ocazia vernisajului CERART, Salonul artelor focului, deschis la Galeriile UAPR Mures din Palatul Culturii. Despre acest eveniment ne-a povestit Mana Bucur, artist plastic ceramist, coordonator al proiectului CERART.
Reporter: Cum s-a nascut acest salon?
Mana Bucur: Vazand ca sunt anumite programe de finantare nerambursabile a Consiliului Judetean, ne-a venit aceasta idee de a organiza acest salon, care se vrea permanent. Nu am reusit sa-l facem anual, dar de acum ne vom stradui sa-l permanentizam, iar din acest an am inceput sa ne extindem, trimitand invitatii in tara, pe langa cei sapte care formeaza nucleul de baza, mai participa artisti plastici din Bucuresti, Oradea si Cluj.
Reporter: Ce aduce nou acest vernisaj?
Mana Bucur: Noutatea este una absoluta, deoarece artele decorative au fost lasate in umbra. Lumea care intra intr-o galerie de arta se gandeste la pictura, la sculptura sau graphica. Ceramica, sticla, metalul, nu au fost cunoscute, oamenii se gandesc cand vine vorba de ceramica, la oale, la farfurii, la cele care tin de arta populara. Arta decorativea implica diferite materiale care iti ofera posibilitati extraordinare de creatie.
Rep.: De unde incepe pasiunea catre ceramica?
M.B.: M-am specializat in portelan si mult timp nu am avut posibilitatea sa lucrez in domeniu. In 2006 am participat la o tabara de ceramica organizata de Fundatia Bolyai si pot spune ca acest lucru m-a revigorat. Aici am prins gustul sa lucrez in argila, care este de foarte multe feluri si are o plasticitate extraordinara.
Rep.: Care este simbioza dintre arta decorativa si arta propriu-zisa?
M.B.: Artele in general se intrepatrund, diferenta o face doar tehnologia, materialul. Un artist poate sa se exprime la fel in diferite mod