Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare propune reorientarea exportului către Est. În contextul cererii tot mai scăzute de produse autohtone pe piaţa occidentală, producătorii locali sunt încurajaţi să se caute pieţe de desfacere în Est. Exporturile sunt în continuă scădere adâncind deficitul comercial al judeţului de circa 12,5 milioane de euro de la începutul anului. Cauza este restrângerea pieţelor externe de desfacere. Principala industrie locală, al cărei rulaj atârnă greu în balanţa comercială a judeţului, rămâne segmentul ansamblărilor de maşini şi echipamente, procentul de componente din industria auto asamblate la Satu Mare fiind, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, comparabil cu cel al produselor finite destinate exportului.
Şi producătorii din topul industriilor locale, textile, cauciucuri şi materiale plastice, mobilier şi confecţii din lemn continuă să îşi restrângă activitatea.
Către Rusia
În aceste condiţii, pe lângă încurajarea investiţiilor publice şi private, precum şi atragerea de fonduri nerambursabile, autorităţile judeţene văd o salvare a economiei judeţului în reorientarea exportului producătorii locali exportului către alte pieţe. „Cred că ar fi o soluţie prolifică încurajarea exportului către Rusia. Trebuie să căutăm altă piaţă de desfacere în condiţiile în care în Vest cererea este din ce în ce mai slabă. Noi vrem să menţinem ritmul investiţiilor publice. Avem în derulare proiecte de câteva zeci de miloane de euro şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru încurajarea investiţiilor private”, afirmă Csehi Arpad, Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
El spune că, în scurt timp, se va deschide Centrul de Afaceri din Parcul Industrial Vetiş, un fel de incubator de afaceri cu capital străin: „Încercăm şi pe cale diplomatică atragerea de fonduri. După vizitele ambasadorilor Chin