Aurelia Vişinescu, coproprietarul Domeniilor Săhăteni, este una dintre puţinele femei care au reuşit să se impună pe piaţa producătorilor de vinuri premium. Oenolog a ajuns din întâmplare, iar pentru a deţine o cramă proprie a avut nevoie de multă muncă şi de curaj. După cum singură mărturiseşte, meseria de oenolog este unul dintre puţinele lucruri spre care a călăuzit-o întâmplarea.
Proaspăt absolventă a Academiei de Ştiinţe Agronomice, Aurelia Vişinescu a dorit să facă horticultură, să cultive flori, dar a ales viţa-de-vie şi fabricarea vinului. I s-a părut mai interesant pentru că oferă mai multe provocări şi consideră că a făcut alegerea perfectă, chiar dacă la mijloc a fost doar o întâmplare.
„Marea mea şansă a fost că după facultate am început să lucrez imediat la Vinexport Trading Company, cel mai mare exportator de vinuri din România în anii ‘90. M-am dus la concurs şi am reuşit. Până la urmă m-au angajat, deşi la început vroiau bărbaţi“, îşi aminteşte Vişinescu.
În această perioadă s-a specializat în Australia şi în Africa de Sud, ţări care fac parte din „lumea nouă“, denumite astfel pentru a le deosebi de cele cu tradiţie în industria vinului, precum Franţa, Spania şi Italia. „Crescută“ în spiritul de oenologie al „lumii noi“ a încercat adaptarea celor învăţate peste ocean la vinificarea soiurilor autohtone.
Pe piaţă, la momentul acela, se producea numai Fetească Neagră demidulce si dulce, iar un sortiment sec era considerat o îndrăzneală din partea unui vinificator.
Investiţie în vie şi cramă de 2,6 milioane de euro
A dorit însă să aibă cramă şi vie proprie pentru a produce vinuri de calitate. În 2004, când, împreună cu Steve Cacenco, om de afaceri canadian şi în acelaşi timp văr prin alianţă, au cumpărat fostul sediu de fermă viticolă şi crama veche din Săhăteni, Aurelia