Dependenta de piata SUA creeaza probleme
Citigroup isi va concentra operatiunile pe pietele externe, dupa ce dependenta ridicata de consumatorii americani a generat principalele probleme financiare ale bancii, potrivit lui Pandit.
Institutia financiara a inregistrat pierderi de peste 100 mld. dolari de la debutul crizei creditelor in 2007. Guvernul de la Washington a oferit Citigroup ajutor de urgenta in valoare de 45 mld. dolari si ar urma sa devina actionarul principal al bancii in momentul in care actiunile preferentiale detinute de stat, in valoare de 25 mld. dolari, se vor transforma in actiuni comune.
Creditele au sustinut cresterea Citi
„Citi a practicat un model de afacere care se baza pe cheltuielile mereu in crestere ale consumatorilor americani si pe acordarea de credite. Noi, din postura de banca, am devenit dependenti de aceste credite si ne-am derulat activitatile preponderent prin instrumente mai putin centrale, incluzand aici emisiunile de titluri si alte aspecte ale sistemului bancar", a completat directorul Citi.
Criza sistemului financiar american se traduce prin acordarea unui volum mult mai mic de credite, disponibilitatea capitalului financiar si de lucru fiind mult mai redusa si, implicit, cresterea PIB urmand sa fie mult mai lenta, a remarcat Pandit.
Chiar si in aceste conditii, Pandit a afirmat ca este „optimist" si ca Statele Unite vor beneficia de noua tehnologie pusa la punct in perioada crizei. „Cu totii am auzit dictonul «O criza este o oportunitate mult prea importanta pentru a fi pierduta». Sunt increzator ca actuala criza va reaprinde creativitatea si spiritul antreprenorial, trasaturi caracteristice economiei americane pentru mai bine de 200 de ani."
Seful Citi a adus acuze la adresa companiilor si a consumatorilor americani, care au imprumutat excesiv, intreaga tara fiind nevoita i