Consiliul Judeţean renunţă la organizarea licitaţiilor pentru „pacheţelul” şcolarilor
Unii primari din localităţile Moldovei se vor ocupa singuri de cumpărarea produselor lactate şi de panificaţie.
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a anunţat primele demersuri pentru ca primarii din localităţi să preia atribuţiile legate de organizarea şi derularea achiziţiilor în programul guvernamental „laptele şi cornul”.
În cursul săptămânii viitoare, consilierii ieşeni vor aproba alocarea către edilii din judeţ a 5,5 milioane de lei pentru asigurarea produselor alimentare în perioada 15 septembrie- 31 decembrie 2009. „Până în anul şcolar abia încheiat, CJ Iaşi organiza licitaţii pentru asigurarea acestor produse, dar am decis să transferăm această problemă la primării. În loc de o licitaţie vor fi 98.
Fiecare se va descurca cum va putea”, a precizat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.
Practic, elevii din clasele I-VIII şi copiii de la grădiniţele cu program normal beneficiază în fiecare zi, în timpul anului şcolar de lapte, corn şi miere, produse asigurate din bani publici alocaţi prin consiliile judeţene.
„Va fi asigurată consiliere”
Din 2002, consiliile judeţene au avut ca atribuţii organizarea în fiecare an a licitaţiilor pentru cumpărarea produselor lactate şi de panificaţie. Potrivit legislaţiei în vigoare, consiliile judeţene pot atribui către forurile locale aceste sarcini. „Dacă primăriile din judeţ vor întâmpina dificultăţi în organizarea licitaţiilor, serviciile de specialitate din cadrul CJ vor asigura consiliere”, a afirmat Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.
Autorităţile judeţene băcăuane încă nu au decis dacă vor încredinţa consiliilor locale sarcina de organizare a licitaţiilor. „Şi noi am auzit de posibilitatea asta, dar nu am luat nicio decizie. Este prea devreme. Av