Camera Deputaţilor a inaugurat miercuri, la iniţiativa Comisiei de administraţie, proiectul de colectare selectivă a deşeurilor, astfel că 2000 de parlamentari, funcţionari publici şi angajaţi vor colecta, de acum înainte, separat hârtie, plastic, sticlă, deşeuri electronice şi menajere.
Preşedintele Comisiei de administraţie, democrat-liberala Sulfina Barbu, a subliniat că proiectul are un impact major pentru protejarea mediului prin reducerea consumului de resurse naturale, având în vedere că în clădire lucrează aproximativ 2.000 persoane, care generează anual 12.000 mc de deşeuri, din care doar o cantitate mică a fost reciclată până în prezent.
În cadrul proiectului, firma Eco-Rom SA a pus la dispoziţia Camerei Deputaţilor 700 coşuri speciale pentru colectarea selectivă în birouri şi opt containere speciale pentru depozitarea deşeurilor. Ridicarea şi transportul acestora vor fi realizate în parteneriat cu firma Urban SA. O altă organizaţie implicată în proiect, Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta" se va ocupa de informarea parlamentarilor, funcţionarilor publici, vizitatorilor şi personalului administrativ şi, în plus, va urmări modul în care este realizată colectarea selectivă, prin vizitarea birourilor şi spaţiilor unde au fost amplasate coşurile.
„Pentru angajaţii Camerei, există un sistem intern de conştientizare privind colectarea selectivă, care se desfăşoară pe internet pentru a economisi resurse, în timp ce, pentru parlamentari, educaţia se face în plen, prin împărţirea de fliere" a precizat deputatul PDL. Sulfina Barbu a adăugat că este de aşteptat ca fiecare angajat care colectează selectiv la Parlament să aibă acelaşi comportament şi acasă, dar şi că celelalte instituţii publice ar trebui să implementeze proiecte asemănătoare în cel mai scurt timp.
Deputatul PDL a precizat că următoarea componentă din proiectul „Parlamentul