După ce în prima jumătate a anului s-au simţit primele semne ale crizei economice pe piaţa spaţiilor de birouri, în a doua parte a lui 2009, chiriile pe acest segment vor urma un trend descendent, care s-ar putea prelungi şi în 2010, potrivit companiei imobiliare ESOP. În acelaşi timp, şi cererea îşi va continua scăderea, pe fondul degradării situaţiei economice. Potrivit ultimului studiu ESOP, chiriile vor scădea cu 5-10% iar cererea se va diminua cu 5-10% pe segmentul IMM-u
După ce în prima jumătate a anului s-au simţit primele semne ale crizei economice pe piaţa spaţiilor de birouri, în a doua parte a lui 2009, chiriile pe acest segment vor urma un trend descendent, care s-ar putea prelungi şi în 2010, potrivit companiei imobiliare ESOP. În acelaşi timp, şi cererea îşi va continua scăderea, pe fondul degradării situaţiei economice.
Potrivit ultimului studiu ESOP, chiriile vor scădea cu 5-10% iar cererea se va diminua cu 5-10% pe segmentul IMM-urilor şi 15-20% pe segmentul corporate.
În aceste condiţii, proprietarii sunt nevoiţi să afişeze o atitudine mai flexibilă, pentru a nu pierde potenţialii clienţi şi a râmăne cu spaţiile neînchiriate.
“Într-o piaţă din ce în ce mai competitivă proprietarii trebuie să vină cu idei şi solutii noi, adaptate noilor realităţi economice, atât în ceea ce priveşte oferta comercială, dar şi promvarea ei”, a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.
Aceasta a mai adăugat că totuşi mulţi proprietari rămân rigizi, aşteptând o perioadă mai bună.
Chiriile şi cererea, dictate de companii
În prima jumătate din 2009, atât cerea cât şi chiriile pentru spaţiile de birouri au înregistrat scăderi accentuate. Motivul? Companiile nu mai au bani pentru relocări.
Potrivit ESOP, majoritatea firmelor au înregistrat o tendinţă de stagnare, principalul obiectiv fiind menţinerea activităţii pe linia de plutire