Deputaţii nu au reuşit ieri să ia o decizie privind urmărirea penală a lui Năstase, susţinând că au respins o dată cererea în acest sens. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Adrian Năstase nu poate fi, deocamdată, urmărit penal în dosarul “Zambaccian 1”, Camera Deputaţilor nereuşind ieri să decidă asupra cererii în acest sens, formulată de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au părăsit sala, acuzând-o pe şefa Camerei, Roberta Anastase (PDL), de încălcarea regulamentului.
Certuri în Coaliţie
Disputa, pornită cu o zi înainte în Biroul Permanent, s-a reluat ieri în plen, deputaţii, cu excepţia celor din PDL, nefiind de acord cu solicitarea lui Kovesi care a cerut reluarea procedurii în cazul „Zambaccian 1”. Şi asta pentru că procurorul general invoca faptul că, după ce Camera a respins o cerere similară în august 2008, în luna octombrie, Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţională prevederea din regulament pe baza căreia s-a luat decizia.
„În 2008, hotărârea Camerei Deputaţilor a fost în deplină constituţionalitate. Faptul că a intervenit ulterior o decizie nu înseamnă că n-a fost o hotărâre perfect valabilă”, a comentat deputatul PSD Florin Iordache. Mai mult, PSD şi UDMR au invocat un punct de vedere al comisiei de regulament care aprecia că solicitarea procurorului general este „inadmisibilă”. Din acest motiv, timp de peste trei ore, deputaţii s-au certat pe ce trebuie să voteze. PSD a venit cu varianta comisiei de regulament, iar PDL a susţinut că trebuie votată cererea de începere a urmăririi penale a lui Năstase.
Năstase se apără de capcane
Adrian Năstase a intervenit pentru a susţine că deputaţilor li s-a întins o capcană, cerându-li-se reluarea unui vot pe baza unei decizii a CCR