Un studiu realizat de psihologi arată că 36,6% dintre cei 2068 de elevi sătmăreni chestionaţi îşi manifestă furia în timpul programului şcolar. Studiul privind relaţia dintre implicarea elevilor în activităţile extraşcolare şi manifestările lor agresive a pornit de la ideea că ar putea exista o relaţie între nivelul agresivităţii şcolarilor şi modul în care îşi petrec timpul liber. La studiu au participat elevi din 73 de şcoli generale şi licee, din mediul urban şi rural, eşantionul cuprinzând 2068 de subiecţi. Au fost realizate ca instrumente de lucru două chestionare care vizau identificarea tipurilor de activităţi extraşcolare, persoanele faţă de care sunt agresivi, respectiv nivelul agresivităţii elevilor.
În urma analizării chestionarelor s-a constat că trei sferturi din elevi declară că se implică regulat în activităţi extraşcolare. Sportul de echipă este activitatea preferată de un număr mare de copii (849), urmat de desen, muzică şi pictură.
Rezultate îngrijorătoare
Un alt aspect investigat a fost manifestarea actelor de agresivitate verbală şi fizică. Din rezultatele obţinute reiese că un procent semnificativ (71%) dintre elevi manifestă agresivitate verbală. Mult mai frecvente sunt actele de agresivitate verbală, însă nu este de neglijat nici faptul că 45 % dintre subiecţi recunosc că au manifestat agresivitate fizică faţă de cei din jur.
Persoanele cel mai des agresate de elevi sunt prietenii şi colegii. În ceea ce priveşte frecvenţa actelor de agresivitate reiese faptul că există elevi care manifestă agresivitate verbală şi fizică aproape zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Din totalul elevilor chestionaţi, 36,6 % au un nivel de agresivitate accentuat. “Se întâmplă să ne mai certăm, ajungem la discuţii aprinse. Realitatea este că suntem agresivi”, a declarat un elev de clasa a XI-a, sub protecţia anonimatul