Necesarul de finantare al Romaniei este un element de vulnerabilitate si va ramane la un nivel ridicat ani la rand pentru ca acordul cu FMI creeaza noi nevoi de imprumut, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale.
FMI estimeaza ca necesarul total de finantare al Romaniei va scadea de la 43,9 mld. euro in 2009 la 40,4 mld. euro in 2010 si la 38,9 mld. euro in 2011, in timp ce datoriile pe termen mediu si lung ajunse la scadenta vor creste. Deficitul bugetar, unul dintre criteriile de performanta stabilite in acord, ar trebui sa coboare in 2011 sub 3% din PIB.
„Daca deficitul bugetar nu va fi adus sub 3% din PIB, atunci datoria publica va creste spectaculos de repede si va crea o problema Romaniei", a explicat Croitoru.
Potrivit FMI, datoria pe termen scurt va fi de 22,5 mld. in acest an, urmand sa se stabilizeze la 18,6 mld. euro atat in 2010, cat si in 2011.
La nivelul sectorului public, datoria va reprezenta 300 mil. euro atat in 2009, cat si in urmatorii doi ani, in timp ce datoria sectorului bancar se va plasa la 10,6 mld euro in 2009 si la 9,6 mld. in 2010 si 2011
In ceea ce priveste deficitul din acest an, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca are o dimensiune acceptabila din punctul de vedere al investitorilor straini, dar a subliniat ca exista posibilitatea depasirii limitei stabilite la 4,6% din PIB.
Printre riscurile legate de deficitul bugetar, Croitoru a amintit anul electoral, care ar putea crea derapaje pe partea de cheltuieli, precum si pierderea de venituri la buget din cauza recesiunii si a dezinflatiei. El a explicat ca increderea conteaza foarte mult, intrucat Romania a pus focus pe faptul ca va avea o atitudine mai disciplinata privind politica fiscala. Iar cel mai daunator lucru pentru buget ar fi repetarea comportamentului indisciplinat din anii anteriori, respectiv re