În Orientul Apropiat, civilizaţiile egipteană, mesopotamiană şi romană au creat o artă originală.În această călătorie, cam obositoare, schimbi hotelul în fiecare seară şi vezi în fiecare zi câte două-trei locuri extraordinare create de naţii suprapuse timp de cinci milenii. După ce ai călătorit pentru două săptămâni în Orientul Apropiat, ai tăiat în cruciş şi curmeziş trei ţări (Siria-Iordania-Siria-Liban- Siria), e tare greu să-ţi aminteşti unde erai când ai văzut un sarcofag cu soţii defuncţi ridicaţi într-un cot şi cu un basorelief comic de jur-împrejur, o straşnică petrecere în care Bachus-copil e ţinut de burtă ca să verse într-o chiuvetă decorativă.
E de ajuns să te gândeşti la faţa ghidului; dacă e o doamnă scundă şi binevoitoare cu o englezească ciudată – eşti în Siria, e un lungan care nu-ţi spune decât dacă-l întrebi (cred că era inhibat de câtă carte ştie Valentina noastră), eşti în Iordania, dacă e Toni, un fenician get-beget plin de crezământ şi mândrie – eşti în Liban (parcă–l văd arătându-ne cu beţişorul pe nisip cum dintr-un cap de taur - alef – un triunghi cu coarne, dacă-i ştergi faţa şi-l întorci invers iese litera alfa).
Păduri de coloane
Petra, oraş săpat în stânca stacojie cu dungi colorate, într-un canion de 3-4 km la marginea deşertului. A fost construit de nabatheeni, un popor de origine arabă, inteligent şi practic, negustori de caravane, oraş de vamă, dominat întâi de greci, apoi de romani, a continuat să înflorească şi să prospere până în sec. IV, s-a ruinat, a fost părăsit şi uitat până în 1812 când a fost redescoperit de un explorator elveţian ce călătorea travestit în arab, J.L.Burckhardt.
Stiluri diferite (egiptean, greco-roman, mesopotamian) se unesc într-un tot original, temple, morminte, terase, sisteme hidrologice, pieţe, palate, prăvălii, teatru, se înşiruie de-a lungul vă