Ultima dintr-o distinsă familie de muzicieni români (compozitorii, dirijorii şi pedagogii Constantin, Jean şi Aurel Bobescu), violonista Lola Violeta Ana-Maria Bobescu s-a născut la Craiova în 1919. La cinci ani a început să studieze cu tatăl ei, Aurel Bobescu, iar la şase ani stârnea senzaţie cu un recital. În 1928, este înscrisă la Şcoala Normală de Muzică de la Paris. Concomitent, urmează cursurile Conservatorului Naţional de Muzică din capitala Franţei, primind la absolvire „Prix d’Excellence“. În particular, a lucrat cu doi maeştri de talie internaţională, George Enescu şi Jacques Thibaud.
Este remarcată pe plan internaţional încă de la 17 ani, când interpretează la Paris, cu Orchestra Colonne, sub bagheta dirijorului Paul Paray, „Concerto roumain“ de Stan Golestan. Au urmat 60 de ani de carieră solistică, fie în concerte cu mari orchestre ale lumii, cum ar fi Colonne, Pasdeloup, Lamoureux (din Franţa), Filarmonicile din Berlin şi Londra, „Concertgebouw“ din Amsterdam, fie în recitaluri de muzică de cameră, acompaniată frecvent de pianistul Jacques Genty. Cu un repertoriu vast, a realizat înregistrări la casele Electrecord, Decca, Columbia, Nippon Program, Arcophon.
Lola Bobescu s-a stabilit în în Belgia încă înainte de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, având, pe lângă cariera solistică, şi o activitate pedagogică remarcabilă, la Conservatorul din Liège şi la Conservatorul Regal din Bruxelles. A fondat şi a condus două formaţii, „Solistes de Bruxelles“, devenită acum „L’Orchestre de Walonie din Liège, şi Cvartetul de coarde „L’Arte del Suono“ din Bruxelles.
A făcut parte din juriul concursurilor internaţionale de vioară „Reine Elisabeth de Belgique“. Violonista a venit frecvent în ţară, unde a evoluat alături de Orchestrele Filarmonicii şi Radioului din Bucureşti, dar şi de la Craiova, Iaşi, Timişoara şi Sibi