„Arta e zâmbetul când dai bineţe semenului. De obicei ne salutăm încruntaţi, însă arta este un salut cu bucurie. Cum ai putea să premiezi urarea, datul mâinii cu bucurie?” Florin Şuţu este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi şi-a dedicat întraga existenţă picturii, fiind absovent al Academiei de Artă Bucureşti, în clasa profesorului Ion Sălişteanu.
„A existat o perioadă de instruire, un soi de ucenicie. Este clar că datele genetice existând, academia a fost doar o formă de ordonare în care a fost dat la o parte surplusul, reziduurile”, spune Florin Şuţu.
Din 1997 artistul a organizat mai multe expoziţii personale, dar a participat şi la cele de grup, în ţară şi în afara acesteia, la Salonic în Grecia, la Lom în Bulgaria sau la Moscova.
A pictat la Balcic
De Bulgaria îl leagă o perioadă importantă petrecută la Balcic, locul în care a creat şi a dat viaţă personajelor de pe pânzele sale.
„Am lucrat destul de mult acolo, am plecat spre Balcic cu încântarea celui care n-a fost niciodată şi m-am întors cu bucuria celui care a fost de multe ori”, explică Florin Şuţu.
El mai spune că la Balcic există o pleiadă de artişti români atraşi de frumuseţea specifică acestui loc, a vapoarelor, a digului şi pontonului care au în spatele lor numai marea. În picturile realizate în acest loc, artistul a animat obiectele regăsite.
Arta salvatoare
Pentru pictorul Florin Şuţu detaliile sunt cele care fac diferenţa între forme, dar sunt importante şi pentru a realiza un ambient perfect.
Atelierul artistului respiră un aer vechi, fiecare pictură fiind poziţionată cu o neglijenţă studiată în spaţiul decorat cu obiecte vechi, dar şi noi, de uz casnic şi ustensile de lucru ale artistului.
Florin Şuţu este un artist modest, care spune că pictu