Caravana Universităţii Oradea s-a intersectat cu cele ale concurenţei. Timp de două luni, studenţi şi cadre didactice de la Universitatea Oradea şi-au promovat şcoala în şase judeţe transilvane.
Caravana Universităţii, ajunsă la ediţia a doua, a fost organizată de Federaţia Student Pro şi Biroul Comunicare al Universităţii Oradea.
„Am avut în echipă studenţii din anii I şi II, pentru că ei vorbescă încă limba liceenilor. Ştiu cum să prezinte fiorii primului examen, ai sesiunii, diferenţele faţă de viaţa de liceu şi farmecul studenţiei”, spune Raul Derecichei, preşedintele Federaţiei Student Pro, din Universitatea Oradea. Cei aproape 30 de studenţi care au participat la caravană le-au repetat mereu şi mereu liceenilor să aleagă facultatea în funcţie de ce le place, nu pentru a obţine o diplomă. „Le-am subliniat să aleagă facultatea în funcţie de ce le place pentru că majoritatea vor profesa în domeniul studiat, iar dacă au ales ce nu le place, se vor chinui la locul de muncă”, spune Raul Derecichei, care este masterand la Relaţii Internaţionale.
Concurenţă şi lipici
Echipa din Caravana Universităţii Oradea a prezentat oferta educaţională la 34 de licee din Bihor, Arad, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Hunedoara. „Ne-am programat la fiecare liceu pentru a nu ne suprapune cu echipele altor universităţi”, spune Olimpia Popoviciu, şefa Biroului Comunicare a Universităţii. Multe dintre liceele vizitate de echipa orădeană au fost curtate şi de universităţile din Arad, Cluj sau Timişoara. „Problema noastră la concurenţă este Universitatea Spiru Haret, care are multe specializări la Învăţământ la Distanţă şi filiale în oraşe mici. Acum au şi sport la ID”, spune rectorul Cornel Antal. El speră totuşi că atuu-rile Universităţii orădene vor fi mai puternice în faţa liceenilor.
Universitatea are 18 facultăţi. Taxele de şcolarizare pentru locuri