Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca turbulentele din sectorulul bancar nu s-au incheiat, in pofida eforturilor guvernamentale de a sustine activitatea bancilor.
Institutiile bancare din zona euro ar putea fi nevoite sa realizeze noi operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 283 mld. dolari (204 mld. euro) pana la sfarsitul anului, unul dintre motive fiind expunerea ridicata in Europa de Est.
BCE a estimat ca pierderile cauzate de activele toxice se vor ridica la aproximativ 218 mld. dolari (157,3 mld. euro), din momentul in care au debutat tulburarile pe pietele bancare si pana la sfarsitul lui 2010. Creditele neperformante vor provoca in aceeasi perioada pierderi in valoare de alte 431 mld. dolari (311 mld. euro), pentru ca valoarea totala a operatiunilor de writedown sa fie de 649 mld. dolari, dintre care au fost deja anuntate reduceri estimate la 366 mld. dolari.
„Exista putine indicii care sa sugereze ca ritmul in care se apeleaza la operatiuni de writedown a incetinit", scrie intr-un raport al bancii. „Profitul poate fi in continuare afectat in conditiile in care presiunile asupra veniturilor raman ridicate."
Criza din Est face presiuni asupra sistemului bancar
Cifrele au fost publicate in raportul Financial Stability Review, realizat de BCE, care concluzioneaza ca principalele riscuri si pericole pentru sectorul financiar din zona euro sunt posibilitatea ca problemele economice din Europa Centrala si de Est - regiune unde bancile din zona euro au investit masiv - sa se intensifice, posibilitatea ca scaderea preturilor proprietatilor imobiliare din SUA sa fie peste estimari si posibilitatea ca bancile mari si companiile de asigurari sa ramana vulnerabile in fata pericolului eroziunii bazei lor de capital si a pierderii increderii investitorilor.
„Din punctul de veder