O ascensiune la peste 8.000 de metri testează limitele corpului uman Alpiniştii români care au ajuns pe cei mai înalţi munţi din lume, de peste 8.000 de metri, se pot număra pe degete, deocamdată. Creşte în fiecare an numărul celor care visează şi încearcă. Vezi şi:
VIDEO realizat de Alex Găvan, în 2007, pe vârful Gasherbrum de 8.068m
FOTOGALERIE Expediţia românească ce a ajuns pe vârful Everestului în 2003
FOTOGALERIE Alex Găvan a cucerit trei optmiari în trei ani consecutivi
Horia Colibăşanu şi-a riscat viaţa pentru a-l salva pe partenerul său de expediţie, spaniolul Inaki Ochoa de Olza
Mai citeşte şi:
VIDEO Alin Totorean, un explorator al pustiului cu sufletul încărcat de iubire pentru oameni
Neamt: Ticu Lăcătuşu vrea să cucerească ţinutul gheţurilor
ALPINISM: Un japonez a cucerit Everestul la 75 de ani
Muntele dă dependenţă. De senzaţia de libertate, spune Alex Găvan, care, la 27 de ani, a urcat deja trei optmiari - vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine - fără oxigen suplimentar şi fără ajutor de la şerpaşi.
Dependenţă de dorinţa de a urca tot mai sus, odată ce ţi-ai dat seama că muntele te transformă, crede David Neacşu (48 de ani), cel care a condus, în 2003, prima expediţie românească pe Everest, „doctoratul” său în viaţa profesională ce include 30 de expediţii.
„Asta mă duce pe mine mai departe, mă face să mă autodepăşesc, n-aş putea să trăiesc fără”, spune Găvan. Drumul cu metroul spre job, în fiecare dimineaţă, cu „miile de oameni, toţi lipiţi unul e altul” l-a făcut „cel mai nefericit om de pe pământ”. Aşa că din 2005 a renunţat la serviciul cu program de la 9.00 la 17.00 şi s-a dedicat proiectelor care să-l ducă pe vârfuri.
Pastila de 8.000 de metri
Muntele transformă oamenii. O spune Horia Colibăşanu, un alt alp