În Franţa, serviciul public vrea să se echilibreze financiar, în timp ce Televiziunea Română lansează posturi, deşi pierde bani şi audienţă. France Télévisions are 11.000 de angajaţi şi cinci canale TV, iar Televiziunea Română are şase canale, fonduri insuficiente pentru achiziţia de programe şi peste 3.000 de salariaţi. Patrick de Carolis, preşedintele-director general (PDG) al France Télévisions, a anunţat că televiziunea publică franceză vrea să renunţe la o parte din personal.
Decizia a fost luată în Consiliului de Administraţie (CA). „Întoarcerea progresivă la echilibrul acesta se va face fără un plan social.
Un plan de plecări voluntare şi retrageri ale colaboratorilor de peste 60 de ani va fi prezentat instanţelor reprezentantive ale personalului (n.r. - sindicate) şi propus angajaţilor“, a anunţat Patrick de Carolis pe site-ul Francetelevisions.fr. Grupul France Télévisions deţine cinci posturi, are 11.000 de angajaţi şi doreşte să renunţe la 900 dintre ei până în anul 2012.
Buget insuficient pentru programe
În România, Societatea Română de Televiziune (SRTV), care are 3.023 de angajaţi, deţine şase posturi cu acoperire naţională şi proiectul experimental TVR HD (înaltă definiţie). La acestea se adaugă studiourile teritoriale TVR Timişoara, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi şi TVR Târgu Mureş.
În anul 2008, televiziunea publică s-a „îmbogăţit“ cu două canale, TVR 3 şi TVR Info, cu studioul teritorial TVR Târgu Mureş şi cu postul experimental TVR HD. Deşi a fost lansat de în urmă cu şase luni, TVR Info difuzează informaţii utilitare şi imagini live din trafic. SRTV mai plănuieşte şi lansarea studioului TVR Constanţa, dar nu a stabilit data exactă. TVR 3 a început să emită la data de 10 octombrie 2008.
„Cred că era important să apară un post regional care se apropie de viaţa oam