Numirea liderului PPCD, Iurie Rosca, in functia de viceprim-ministru in Guvernul Zinaidei Greceanii developeaza socoteala pe care comunistii de la Chisinau si-au facut-o pentru si dupa alegerile anticipate din 29 iulie. In pofida declaratiilor hiperoptimiste facute de liderul acestora, Vladimir Voronin, cum ca dupa anticipate ei vor obtine cel putin 80 de mandate, contra celor 60 pe care le-au luat la alegerile din 5 aprilie, comunistii nu par sa creada ei insisi ca asa ceva e poibil. Deci au nevoie de un aliat.
Rolul jucat de fostul unionist
Unul de nadejde, asa cum a dovedit ca poate sa fie Rosca intre 2005 si 2009, dar si in ultima campanie electorala, cand i-a fost rezervat rolul de killer al opozitiei democratice. Un rol in care fostul cel mai aprig unionist de pe scena politica moldoveneasca ar putea acum evolua cu mult mai mult succes, avand in vedere ca la dispozitia sa au fost puse tocmai asa-zisele institutii de forta, adica Internele si Centrul anticoruptie.
Iurie Rosca a fost numit vicepremier luni, printr-un decret al presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, iar marti liderul comunistilor a tinut sa-l prezinte personal celorlalti membri ai Cabinetului Greceanii. Oficial, liderul PPCD se va ocupa de probleme privind combaterea coruptiei, traficul de fiinte umane, respectarea drepturilor omului si mentinerea ordinii publice, fara sa detina si un portofoliu de ministru.
In sedinta de marti a Guvernului de la Chisinau, Voronin n-a ezitat sa laude responsabilitatea civica, curajul sau dragostea de patrie, de care ar fi dat dovada Rosca si care au permis, trecand peste divergentele ideologice dintre cei doi, crearea si mentinerea unui climat de stabilitate politica in Moldova pe parcursul ultimilor patru ani.
La fel, in batjocura parca, Voronin a declarat ca numirea lui Rosca in aceasta functie “demonstre