La ce o fi servit sublinierea apasata a presedintelui ca Romania a intrat in recesiune, se intreaba de doua zile analistii si politicienii natiei? In fond, ni se spune, companiile importante si economistii stiau de multa vreme acest lucru. Secretul fiind unul deschis, s-a conchis ca presedintele a facut mai mult rau decat bine, pentru ca, proclamand cu autoritate prezidentiala instaurarea recesiunii, Traian Basescu nu ar fi facut altceva decat sa alimenteze anxietatile populatiei, care isi va controla si mai drastic consumul. Or, reducerea consumului inseamna adancirea recesiunii si, prin urmare, declaratiile prezidentiale nu ar fi decat o profetie care se autoimplineste. Daca din punct de vedere economic anuntul lui Basescu n-ar avea nici o valoare, din punct de vedere politic, presedintele ar fi reusit sa isi contureze un adversar pe masura in vederea alegerilor prezidentiale din toamna.
Proclamandu-se drept principal luptator impotriva crizei, Sfantul Gheorghe in lupta cu balaurul recesiunii etc., Traian Basescu ar reusi sa se ridice deasupra adversarilor Antonescu si Geoana, pe care spectrul masiv al dezastrului economic i-ar proiecta in dimensiunea microscopica a meschinei ciorovaieli politicianiste.
Poate Traian Basescu sa fi avut o astfel de intentie, nu stim. Dar tocmai asta-i ideea: Nimeni nu stie! Este inutil si contraproductiv sa speculezi asupra intentiilor si gandurilor lui Traian Basescu sau ale oricui altcuiva, pentru ca, in final, nu faci decat sa insiri o gramada de vorbe goale. Nimeni nu e atat de bun incat sa "stie" ce gandesc alti oameni, desi multi sunt suficient de aroganti incat sa pretinda acest lucru. In astfel de situatii, este mai modest, mai onest si mai sigur sa te retragi pe terenul ferm al faptelor. In fond, vorba premierului Margaret Thatcher, "faptele vietii sunt conservatoare".
Deci de ce ar afirma p