Usturoiul şi ardeiul protejează de teribila boală, în timp ce mezelurile stimulează dezvoltarea anarhică a unor celule cancerigene. Sursa: Arhiva EVZ
Grăsimile din alimentaţie sunt la fel de dăunătoare ca şi nicotina din tutun, iar consumul lor în exces poate accelera declanşarea unei forme de cancer. Specialiştii prezenţi la Conferinţa Naţională de Oncologie au atras ieri atenţia asupra importanţei pe care o are hrana în viaţa noastră şi au prezentat studii prin care s-a demonstrat că anumite forme de cancer (cancerul de ficat, de pancreas sau cel de stomac) apar în strânsă legătură cu alimentaţia.
Grăsimile provoacă tumori la ficat şi la pancreas
În următorii zece ani, unul din trei oameni ar putea suferi de o formă de cancer, dar tot atâţia oameni ar putea preveni această maladie prin schimbarea stilului de viaţă. O soluţie ar fi combaterea sedentarismului, pentru că prin mişcare se elimină substanţele chimice ingerate din alimente.
Una dintre lucrările prezentate ieri la congres arată că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru apariţia cancerului, deoarece stimulează dezvoltarea anarhică a unor celule. „Celulele hepatice cresc în volum, celulele musculare se dezvoltă şi ele anormal, aşa că trebuie să încercăm să stăpânim acest flagel măcar prin schimbarea stilului de viaţă”, ne-a declarat profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu”, din Bucureşti.
Cancerul de ficat, cel de pancreas şi de colecist au legătură cu consumul exagerat de lipide, iar cancerul esofagian, de gură şi de limbă au legătură cu excesul de alcool.
Carnea de peşte şi cerealele, alimente protectoare
Alimentele care fac rău organismului sunt cele care conţin grăsimi animale, zahăr, coloranţi şi aditivi. În schimb, cele care îl proteje