Sectorul farmaceutic, cel al serviciilor medicale si cel al energiei electrice se afla in topul domeniilor cele mai afectate de reglementare excesiva si instabilitate legislativa, arata un studiu realizat de agentia Point Public Affairs. "Acest lucru denota nu doar expertiza insuficienta a autoritatii publice, ci si caracterul imatur al pietelor respective", declara autorii studiului.
Pe primul loc, la o distanta apreciabila de celelalte domenii, se afla sectorul farmaceutic, "care in anul 2008 a fost afectat grav de instabilitatea legislativa, pe fondul unui climat puternic electoral si tinand seama de implicatiile sale sociale.
Peste 70 de acte normative, dintre care mai bine de jumatate cu impact financiar asupra societatilor ce activeaza in acest domeniu, au dus la pierderi de peste 100 milioane de euro in sector", arata autorii studiului.
"Sectoarele agricol, zootehnic si alimentar, pentru care au fost adoptate in 2008 zeci de directive si regulamente de catre institutiile europene, sunt supuse fenomenului de hiperreglementare. Aceste acte normative au caracter obligatoriu pentru statele membre, si se justifica prin efortul UE de consolidare a pietei comune.", se mai arata in comunicatul Point Public Affairs.
Studiul a fost realizat pe un numar total de 24 de domenii. Pe langa cele din top 10, se mai regasesc: bauturi racoritoare, constructii si materiale de constructii, cosmetice, industriile auto, chimica, extractiva, metalurgica, textila, mass media si publicitate, prelucrarea lemnului, silvicultura, transport, turism si tutun.
"Criteriile avute in vedere in stabilirea Top 10 au tinut cont de legislatia nationala si europeana adoptata in anul 2008, de existenta unei autoritati de reglementare in domeniile avute in vedere, de necesitatea existentei unor autorizari speciale pentru functionare, precum si