Guvernul a decis ieri ca programul „Prima casă” să includă toate tipurile de construcţii rezidenţiale, chiar şi pe cele ale samsarilor. Guvernul Emil Boc dă bani dezvoltatorilor imobiliari pentru ca aceştia să-şi finanţeze proiectele rezidenţiale. Sursa: Horia Călăceanu
Iniţiativa e ambalată în programul „Prima casă”, prin care statul va garanta un credit până la 60.000 de euro pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă.
Dacă la începutul acestei luni, oficialii susţineau că se vor acorda credite numai pentru unităţile exis tente deja în fondul locativ, ieri membrii executivului au decis să finanţeze şi imobilele aflate în construcţie.
Asta include atât ansamblurile rezidenţiale în dezvoltare, cât şi ridicarea caselor în regie proprie.
Chiar înainte de decizia executivului, mai mulţi dezvoltatori au început să-şi promoveze proiectele agăţându-se în programul „Prima casă”, fără să ţină cont de condiţiile cerute.
Statul plăteşte, iar dezvoltatorii încasează
După entuziasmul imobiliar din anii trecuţi, care transformase aproape orice om de afaceri cu bani într-un dezvoltator imobiliar, zeci de şantiere au rămas paralizate în lipsa finanţării. Mulţi investitori se bazau pe construcţia cu banii proveniţi din vânzări astfel că, odată cu limitarea creditelor, n-au mai avut bani să-şi plătească furnizorii. Unii au început să scadă preţurile, în timp ce alţii au preferat să îngheţe proiectele pentru când vor veni vremuri mai bune.
Prin ajutorul guvernamental, samsarii imobiliari vor putea face rost de bani pentru a-şi duce la bun sfârşit investiţiile, fără să renunţe la profiturile dorite.
În plus, nu există nicio garanţie că proiectele pentru care girează guvernul vor fi într-adevăr realizate, în condiţiile în care termenele de finalizare întârzie cu până la şase