Fondurile private de investitii (private equity) nu vor ramane fara finantare nici in timpul crizei, scaderea pietei fiind un factor care influenteaza doar partial evolutia acestora, este de parere Matei Paun, proprietar al firmei de consiliere pentru fuziuni si achizitii BAC Investment.
"Fondurile infiintate recent, mai putin cunoscute si fara experienta, ar putea intampina probleme, insa nu este si cazul celor cu traditie, care reusesc sa se mentina chiar si in contextul crizei", considera Matei Paun. In ceea ce priveste capacitatea acestora de a administra companii din domenii variate, reprezentantul BAC Investement afirma ca fondurile private investesc in firme, nu neaparat in managementul acestora, iar in conditiile in care se doreste obtinerea unui cote majoritare, se alcatuiesc echipe speciale de manageri care sa participe la luarea deciziilor. Detinerea unui portofoliu variat de actiuni atenueaza riscurile si ofera un randament superior.
Succesul fondurilor private de investitii depinde de strategiile proprii, o generalizare care sa ofere o formula clara de reusita nefiind posibila, potrivit lui Matei Paun.
"De regula, persoanele care investesc in fondurile acestea sunt cele cu o avere de cel putin un milion de euro, asa-numitii high net worth individuals", spune Paun, adaugand ca "KKR este un fond privat de investitii renumit, cu traditie pe Wall-Street", posibila achizitie a operatiunilor InBev din Europa Centrala si de Est fiind o miscare care poate aduce diversificarea portofoliilor detinute si implicit, majorarea profiturilor.
Dobanzile in scadere, conditiile relaxate de creditare si modificarile reglementarilor pentru companiile listate la burse au generat o adevarata explozie a investitiilor realizate de firmele de private equity in anii 2006-2007, recordul fiind atins in 2007, circa 686 de miliarde de dolari (494 mld. euro). @