Prezentă la ceremonia de învestire a celor 120 de noi magistraţi, Laura Codruţa Kovesi, procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, le-a spus noilor colegi cam ce-i aşteaptă.
"Aţi lucrat timp de cinci ani în sistemul judiciar şi aţi putut sesiza din exterior lucrurile care nu merg în sistem. Acum aveţi ocazia să schimbaţi toate acele lucruri şi să ne îmbunătăţim activitatea, să ridicăm calitatea actului de justiţie", a spus Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a atras atenţia că, deşi în ultimul timp se vorbeşte mult despre criza financiară, extrem de importantă este criza de personal cu care se confruntă Ministerul Public.
"Sunt încă unităţi de parchet cu unul sau doi procurori, unităţi la care funcţionează mai puţin de jumătate din procurorii prevăzuţi în schemă. Aţi optat să intraţi într-un sistem în care statutul nostru este mult discutat, încrederea opiniei publice în activitatea noastră e tot mai redusă, iar numărul de dosare ce trebuie soluţionat de procurori creşte tot mai mult de la zi la zi, în condiţiile în care resursele umane şi materiale sunt tot mai puţine. Mulţi dintre voi au fost repartizaţi la parchete care funcţionează de ani de zile numai cu unul sau doi procurori. Mulţi dintre ei mi-au spus că vă aşteaptă cu un cadou de început... cam o mie de dosare pentru fiecare", a declarat Codruţa Kovesi.
DESPRE INFLUENŢA COVĂRŞITOARE A MASS-MEDIA
Procurorul general Codruţa Kovesi le-a atras atenţia noilor magistraţi cu privire la importanţa percepţiei asupra justiţiei create cu ajutorul mass-media. Ea a precizat că, potrivit unui studiu sociologic efectuat recent, activitatea procurorilor este cunoscută în proporţie de 93% de la televizor. "O primă concluzie surprinzătoare a vizat influenţa covârşitoare a mass-media asupra modului în care este apreciat sistemul judiciar. Astfel, doar şase la sut